Olijfolie en Hydroxytyrosol

Olijfolie zit boordevol gezonde stoffen. Behalve het feit dat de olie zelf vrijwel volledig bestaat uit meervoudig onverzadigde vetzuren bestaat, zitten er ook in veel kleinere hoeveelheden andere stofjes in met soms onverwachte gezondheidsvoordelen.

We hebben het al eerder gehad over de vrij recent ontdekte stofjes Oleocanthal (zie hier) en Oleuropein (zie hier), maar ook Hydroxytyrosol blijkt een zeer interessant stofje te zijn. Hydroxytyrosol is een fytochemische stof die onderwerp van onderzoek is vanwege de sterke antioxiderende werking. Het komt vooral voor in groene olijven en olijfbladeren, in mindere mate in olijfolie. Oleuropein is een voorloper van Hydroxytyrosol, dat na verloop van tijd degradeert tot Hydroxytyrosol. 

Omdat iedereen tegenwoordig haast lijkt ted hebben, kunnen leveranciers van olijven niet meer wachten tot de olij op een natuurlijke manier afrijpt. Daardoor worden groene olijven vaak 'gekleurd' met ijzergluconaat om ze zwart te maken. Juist die ijzerzouten zorgen voor een snelle oxidatie van Hydroxytyrosol. Daardoor bevatten de behandelde zwarte olijven veel minder Hydroxytyrosol dan op een normale manier afgerijpte zwarte olijven.

Er wordt tegenwoordig intensief wetenschappelijk onderzoek verricht aan Hydroxytyrosol, omdat uit voorlopige onderzoeken al is gebleken dat het mogelijk een positief effect heeft op de cholesterolwaarden in het bloed (bloedvetgehalte ofwel blood lipid levels). Met andere woorden: Hydroxytyrosol heeft vermoedelijk een beschermende werking tegen hart- en vaatziekten[1].

Als je moet kiezen welke olie je zou moeten gebruiken bij het bereiden van je dagelijkse maaltijden, dan is het antwoord niet zo moeilijk: olijfolie van de allerbeste kwaliteit.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Tejada et al: Cardioprotective Effects of the Polyphenol Hydroxytyrosol from Olive Oil in Current Drug Targets - 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten