Olijfolie en Squaleen

Olijfolie zit boordevol gezonde minor compounds (zeg maar: stofjes), zo hebben we op deze plaats al een aantal keren eerder geschreven. Eén van die nog niet besproken stofjes is squaleen: een triterpeen (zeg maar: meervoudig onverzadigde koolwaterstof) met de chemische formule (C5H8)6.

Alle planten en dieren (en dus ook de mens) produceren squaleen. Het is een precursor, (zeg maar: voorloper) bij de synthese (zeg maar: aanmaak) van sterolen en steroïde hormonen in het lichaam. De belangrijkste daarvan is cholesterol, dat op zijn beurt in het lichaam weer een precursor is voor onmisbare steroïde hormonen als progesteron, testosteron, aldosteron, estradiol en cortisol. Je ziet: zonder squaleen zal het lichaam al snel in de problemen komen.

Squaleen heeft bovendien beschermende effecten tegen beschadigingen van de huid en ontstekingsremmende eigenschappen. Die ontstekingsremming heeft vooral te maken met wondheling, vandaar dat je talg in je huid voor zo'n 13 procent uit die squaleen bestaat. Daardoor heeft talg een beschermende werking tegen uitdroging van de huid en tegen infecties door bacteriën en schimmels.

Maar die ontstekingsremmende eigenschappen van squaleen zijn natuurlijk niet beperkt tot je huid, want de rest van je lichaam heeft er ook baat bij. Uit wetenschappelijk onderzoek komen de eerste signalen dat dit stofje (het ontstaan van) bepaalde kankersoorten kan tegengaan of vertragen[1].

Alle landen rondom de Middellandse Zee verschillen van vrijwel alle andere landen doordat er gemiddeld veel minder ziekten voorkomend die gerelateerd zijn aan ontstekingen, waaronder kanker en hart- en vaatziekten[2][3].

Zo, hoe krijgen we zoveel mogelijk squaleen in ons lichaam is de terechte vraag. Het blijkt dat olijfolie in verhouding enorm veel squaleen bevat. Er worden gemiddelde waarden gemeten van 290 milligram per 100 gram olijfolie[4]. Het percentage squaleen hangt, zoals zo vaak, af van de specifieke cultivar, moment van oogsten en de bewaarcondities van de olijven en olijfolie. Een dieet, dat rijk is aan extra virgine olijfolie, is dus aanbevelenswaardig.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Borzi et al: Olive Oil Effects on Colorectal Cancer in Nutrients – 2018
[2] Buckland et al; Adherence to the mediterranean diet and risk of breast cancer in the European prospective investigation into cancer and nutrition cohort study in International Journal of Cancer – 2012
[3] Estruch et al: Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet in The New England Journal of Medicine – 2013
[4] Owen et al: Phenolic compounds and squalene in olive oils: the concentration and antioxidant potential of total phenols, simple phenols, secoiridoids, lignans and squalene in Food and Chemical Toxicology -2000

Geen opmerkingen:

Een reactie posten