Een bijzondere olijf: Mouratolia

Kreta is een van de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Al millennia worden daar olijven geteeld en geloof me: ze zijn er erg goed in geworden. Een hier in Nederland vrij onbekende variëteit is de Mouratolia die uniek is voor Kreta.
Zo perfect smaakt deze cultivar dat hij uiteindelijk over heel Griekenland is verspreid. Elders staat hij bekend onder de namen Tsounati, Matsolia, Mastoliaen en Mastoeidis. Maar nergens smaak deze variëteit zoals deze op Kreta smaakt. Het zegt genoeg dat zijn locale benaming 'de koningin van de tafelolijven' is.

Ondanks zijn voortreffelijke smaak wordt de mouratolia-olijf slechts in beperkte hoeveelheden geteeld vanwege de lage opbrengst per boom. Dat krijg je met oeroude variëteiten die nimmer met andere cultivars zijn gekruist. Het gevolg is natuurlijk wel dat er nog maar weinig families zijn die deze olijf blijven verbouwen.

Zoals de Galliërs in het dorpje aan de kust van Normandië dapper weerstand blijven bieden aan de Romeinen, zo verwerkt de familie Vassilakis nog steeds de Mouratolia-olijven, gemarineerd volgens een oud familierecept.

Allereerst worden de olijven met de hand geplukt en stuk voor stuk zorgvuldig gesorteerd, om ervoor te zorgen dat alleen de allerbeste exemplaren worden uitgekozen. Daarna volgt het marineren met zeezout, zuiver regenwater, lokale rode wijnazijn, laurier en rozemarijn. Ten slotte worden ze in heldere glazen potten gestopt, die daarna worden afgetopt met de eigen extra vergine olijfolie van Vassilakis.

De bitterheid en pittigheid van de Mouratolia zijn gemiddeld. Het is maar een kleine olijf, die een wat knapperige bite heeft. Deze heerlijke olijven kunnen zo gegeten worden, verwerkt worden in salades of gewoon als tussendoortje op vers brood dat slechts met wat knoflook is ingesmeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten