Olijfolie en je schildklier

Er kan nogal wat misgaan met je schildklier, een vlindervormige klier, gelegen aan de voorzijde van je keel, voor het strottenhoofd en tegen de luchtpijp aan. De schilklier scheidt een aantal hormonen af, namelijk tri-joodthyronine (T3), thyroxine (T4) en calcitonine.
Schildklieraandoeningen komen zeer vaak voor, bij vrouwen vier maal zoveel als bij mannen. Soms werkt hij te snel (hyperthyreoïdie) en soms weer te langzaam (hypothyreoïdie). Ook kan de schildklier te groot worden, een aandoening die men krop of stuma noemt.

Omdat het consumeren van extra virgine olijfolie nogal wat gezondheidsvoordelen heeft, hebben wetenschappers ook maar eens gekeken of die olijfolie ook een positief effect kon hebben op de schildklier[1].

Verschillende onderzoeken, zo schrijven ze, hebben de effecten van de inhoudsstoffen van olijfolie op de schommelingen, modulatie genoemd, van de activiteiten van de schildklier bekeken. Er werd een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd om de relevante onderzoeken te identificeren. Met andere woorden: ze zochten in bestaande onderzoeken en probeerden daaruit een resultaat te destilleren.

Dat literatuuronderzoek bracht 445 artikelen over dit onderwerp aan het licht, maar slechts negen artikelen werden opgenomen op basis van de in- en exclusiecriteria. Alle opgenomen artikelen waren dierstudies waarbij olijfolie, olijfbladextract of restanten van olijvenpulp oraal werden toegediend. Van deze olijfderivaten werd consequent aangetoond dat ze schildklierstimulerende activiteiten hebben bij proefdieren met een normaal werkende schildklier of een te langzaam werkende schildklier. Het werkingsmechanisme is echter nog volstrekt onbekend.

Overigens zijn resten van olijvenpulp niet geschikt voor farmaceutische of gezondheidssupplementen. Therapeutische toepassingen van olijfolie en bladextract, vooral bij personen met hypothyreoïdie, vereisen verdere onderzoek bij mensen, zo besluiten de onderzoekers.

Bovendien, zo blijkt uit Grieks onderzoek, beïnvloeden eetgewoonten de schildklierhormonen, die indirect verantwoordelijk kunnen zijn voor angst en aanverwante stemmingen. Het is duidelijk dat het consumeren van extra virgine olijfolie een positief effect heeft op de werking van je schildklier[2].

Koop snel je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Pang et al: Thyroid-Modulating Activities of Olive and Its Polyphenols: A Systematic Review in Nutrients – 2021. Zie hier.
[2] Stavroula Lambrinakou et al: Correlations Between Nutrition Habits, Anxiety and Metabolic Parameters in Greek Healthy Adults in Advances in Experimental Medicine and Biology - 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten