2022: Droogte en grote vraag maken olijfolie duurder

Door de extreme hitte in Zuid-Europa komt de olijvenoogst onder druk te staan. De kans is groot dat producenten in het oogstjaar 2022/2023 minder olijfolie kunnen leveren, wat de prijs onherroepelijk zal opdrijven. ASAJA, een vereniging van jonge boeren in Andalusië, de belangrijkste regio voor olijventeelt in Spanje, schat dat Spanje dit jaar ongeveer 1 miljoen ton olijfolie zal produceren. Dat betekent een daling met ruim 30% ten opzichte van vorig jaar. Spanje is normaal goed voor bijna de helft van de wereldproductie.
Naast een lager aanbod van olijfolie zet de verstoorde aanvoer van zonnebloemolie uit Oekraïne de markt onder druk omdat de vraag groter is geworden. Sinds de oorlog in Oekraïne is er een tekort aan plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, waardoor meer mensen voor olijfolie kiezen. Tegelijk neemt het aantal mensen dat olijfolie verkiest boven boter toe door de groeiende westerse aandacht voor gezondheid en het zo geroemde Mediterrane dieet. Daarnaast worstelen olijfboeren met hoge transportprijzen en een tekort aan personeel, wat allemaal druk zet op de prijs.

Voor inschattingen over de exacte effecten op de prijs is het nog te vroeg, zijn klimmen prijzen voor olijfolie in Zuid-Spanje al met een stijging van 8.3% in juni 2022. De onderhandelingen over nieuwe contracten beginnen aan het eind van de zomer, maar nu al waarschuwen leveranciers dat de prijzen gaan stijgen. Naast Spanje zijn in Europa ook Italië en Griekenland belangrijke productielanden, maar ook daar slaat de hitte hard toe.

De import uit Noord-Afrika wordt door de als zeer oneerlijk ervaren invoerrechten ongeveer even duur als de productie in Europa. De lokale olijf, de Chemlali, is echter wel gewend aan hitte en weinig vocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten