Pangrattato

Bij pasta hoort pesto en Parmezaanze kaas. Ooit was dit een gerecht voor alle Italianen. Van rijk tot arm, allemaal aten ze deze eenvoudig aangeklede pasta. Tegenwoordig denkt uw portemonnee daar wel anders over. Alle ingrediënten zijn een stuk duurder geworden en de vraag dringt zich op of het misschien niet wat goedkoper kan.
Dat kan, want ook in Italië waren er soms barre tijden. Zo kennen ze in Zuid-Italië pangrattato, in olijfolie gebakken broodkruim, dat niet enkel smaak maar ook textuur aan je pasta geeft. Het wordt daar de armeluisparmezaan genoemd.

De Italiaanse taal maakt het je zo eenvoudig: pane betekent 'brood' en grattato is 'geraspt'.

Zelfs De Allerhande van Albert Heijn (zie hier) en Jamie Oliver (zie hier) hebben er een eenvoudig recept van gepubliceerd.

Ingrediënten:
- Half oud brood
- 75 ml olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- peper en zout naar smaak

Bereiding:
Maal het brood in de keukenmachine tot broodkruim. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg het broodkruim, peper en eventueel zout toe en bak in 5 minuten op middelhoog vuur krokant. Schep regelmatig om. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Voeg de knoflook aan de pan toe en bak de laatste twee minuten mee op laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat de pangrattato afkoelen.

Strooi er een eetlepel pangrattato over je pasta en goedkoop smaakte nooit zo lekker!

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten