De Picholine Marocaine is een traditionele olijfvariëteit die zijn thuishaven in Marokko heeft. Zoals zo veel olijven heeft ook deze bijna een wereldreis achter de rug. De eerste olijven zijn meer dan 8,000 jaar geleden ergens in het Midden-Oosten gedomesticeerd en later via Griekenland naar Italië overgebracht. Kort na de expedities van de Romeinse soldaten verscheen ook de olijf in de veroverde gebieden. Zo ook in Frankrijk, waar we nu nog steeds de Picholine kunnen aantreffen. Oorspronkelijk slechts verbouwd in Gard, een Departement in Zuid-Frankrijk, is deze cultivar tegenwoordig over de hele wereld aangeplant.
Daardoor is de Picholine ook in Marokko bijzonder populair en is de meest verbouwde olijvenvariant van het land. Hij heeft zich aan de plaatselijke omstandigheden aangepast en daarom noemt men hem de Picholine Marocaine, de Marokkaanse Picholine. Ook kunnen we nog wat plaatselijke benamingen tegenkomen, zoals Bousbina, Beldi, Bouchouika, Zitoun, Zit en Soussia. In Tunesië noemt men hem de Judoleine.
Zo geliefd is hij in dat land dat de aanplant er meer dan 700,000 hectares bedraagt en in zo'n 96% van alle olijfgaarden groeit.
De Picholine Marocaine is zeer goed bestand tegen de droge omstandigheden van het Noord-Afrikaanse klimaat, al zal de opbrengst toch wat hoger zijn in een wat koelere omgeving.
Deze olijvencultivar is een echte allrounder: hij levert perfecte, robuust smakende olijfolie die zeer geschikt is voor dressings, maar de olijf zelf is ook zeer geschikt als tafelolijf. De olijfolie is ook rijk aan oliezuur (71%), waar je volgens de Amerikaanse FDA een echte gezondheidsclaim aan vast mag plakken. Het polyfenolgehalte op het oogstmoment bedraagt meer dan 350 milligram per kilo olijven. De zuurgraad komt gemiddeld uit op 0.3%, wat erg goed genoemd mag worden.
Zo op het eerste gezicht zou je denken dat door de grote Marokkaanse gemeenschap in ons land de Picholine Marocaine olijfolie overal wel te koop is, maar dat valt behoorlijk tegen. Slechts een paar gespecialiseerde webshops lijken olijfolie van deze olijf in het assortiment te hebben. De rest verkoopt voornamelijk Marokkaanse olijfolie in ouderwetse doorzichtige plastic flessen, wat de goedkoopste verpakkingsmethode is en de kwaliteit van de olijfolie zeker niet ten goede komt. Olijfolie hoort immers bewaard te worden in een niet of nauwelijks lichtdoorlatende fles of blik.
Wil je toch goede Marokkaanse olijfolie kopen dan kun je die hier bestellen. Les Terroirs de Marrakech is een wat prijzige, ultra-premium olijfolie met een peperige afdronk en een beperkte productie van slechts 25.000 liter per jaar.
Lukt het echter niet om echt goede Marokkaanse olijfolie te bemachtigen, dan kun je hier altijd nog je vertrouwde extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie aanschaffen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten