Dakos (of Ntakos)

Dakos is de ietwat vereenvoudigde naam van Ntakos (ντάκος). Het is een traditionele Grieks gerechtje dat zijn oorsprong op het eiland Kreta heeft.
Dit voorgerechtje staat Op Kreta ook bekend als kouloukopsomo (κουλουκοψωμο), wat een samenvoeging zopu zijn van koutávi (κουτάβι) 'puppy' en psomi (ψωμί) 'brood'. Het zou het oude brood geweest zijn dat, geweekt in water, onder de eettafel aan jonge honden gevoerd zou zijn.

Zoals zoveel klassieke gerechten is ook de dakos nogal rustiek, een bewijs van de eenvoud (lees: armoede) van de keuken van Kreta.

In zijn meest algemene vorm is dakos een snee oud brood of beschuit, geweekt in water. Daarop komt een laag fijngesneden (of geraspte) tomaten en verkruimelde feta. Het geheel wordt op smaak gebracht met gedroogde kruiden, zoals oregano. Tot slot kunnen gehalveerde olijven en wat zwarte peper ook nog worden toegevoegd. Uiteraard mag een scheutje extra vierge olijfolie niet ontbreken.

Dit gerecht is in een paar minuten te bereiden en is perfect als tapa (tapas is de Spaanse meervoudsvorm) dat je direct in Mediterrane sferen zal doen verkeren.

Het is niet verwonderlijk dat een eenvoudig gerecht ook elders in het Mediterrane gebied voorkomt: in Catalonië bijvoorbeeld noemen ze het pa amb tomàquet ('brood met tomaat').

Koop snel je Tunesische Terra Delyssa extra vierge olijfolie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten