Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het consumeren van (slechts) zeven gram extra vierge olijfolie per dag op langere termijn resulteert in verminderde gewichtstoename (en dus soms gewichtsverlies), terwijl het consumeren van andere soorten vetten juist resulteert in een gewichtstoename[1]. Die zeven gram komt ongeveer neer op één eetlepel olijfolie.
Dat is het gemiddelde resultaat van een drietal onderzoeken waaraan over een periode van 30 jaar in totaal 121,119 mensen deelnamen.
Ondanks zorgen over caloriedichtheid en mogelijke gewichtstoename, onderstreept het overzicht de voordelen van extra vierge olijfolie als een gezondere vetkeuze bij gewichtsbeheersing.
"Een langdurige toename van de olijfolie-inname was omgekeerd evenredig met het lichaamsgewicht bij volwassenen van middelbare leeftijd in de Verenigde Staten", zo schreven de onderzoekers. "Omgekeerd was een verhoogde consumptie van andere toegevoegde vetten, zoals boter en margarine, geassocieerd met een toename het lichaamsgewicht."
De bevindingen bleven stabiel over verschillende leeftijdsgroepen en baseline BMI's, wat de voordelen van olijfolie als gezond vet onderstreept.
Het onderzoek corrigeerde voor factoren, zoals de kwaliteit van het dieet en veranderingen in de inname van fruit en groenten. Toch meenden de onderzoekers dat mensen, die extra vierge olijfolie in hun dieet opnamen, veelal een ander (en gezonder) dieet zullen volgen dan die welke plantaardige zaadoliën gebruiken.
Die plantaardige zaadoliën worden namelijk vaak aangetroffen in margarine, gefrituurd voedsel en mayonaise, die doorgaans geen deel uitmaken van een gezond dieet, zo voegde men eraan toe. Het gebruik van olijfolie kan de groenteconsumptie verhogen in vergelijking met zaadoliën of boter, omdat het vaak wordt gebruikt voor salades en groenten.
Het onderzoek bouwt voort op eerdere bevindingen met betrekking tot olijfolieconsumptie en gewichtstoename. Het PREDIMED (Prevention with Mediterranean Diet) cohort, een groot Spaans klinisch onderzoek dat is opgezet om de effecten van het mediterrane dieet op de cardiovasculaire gezondheid te onderzoeken[2]. Daaruit bleek dat een hogere inname van olijfolie in de context van een onbeperkt calorierijk mediterraan dieet niet geassocieerd was met gewichtstoename of een grotere tailleomvang."
Weer een ander onderzoek toonde aan dat olijfolie met een fenolgehalte hoger dan 366 milligram per kilogram tot betere gewichtsverliesresultaten leidde dan geraffineerde olijfolie (2,7 milligram per kilogram)[3].
De sociaaleconomische context speelt ook een rol. De auteurs van het onderzoeksoverzicht merkten op dat de inname van olijfolie in hogere sociaaleconomische klassen mogelijk correleert met de consumptie van groenten, wat zou kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Het onderhavige onderzoek heeft echter aangetoond dat een plantaardig olijfoliedieet zelfs in lagere sociaaleconomische milieus positieve resultaten kan opleveren.
[1] Marta Guasch-Ferré et al: Changes in olive oil consumption and long-term body weight changes in 3 United States prospective cohort studies in American Journal of Clinical Nutrition – 2025
[2] Estruch et al: Effect of a high-fat Mediterranean diet on bodyweight and waist circumference: a prespecified secondary outcomes analysis of the PREDIMED randomised controlled trial in Lancet Diabetes Endocrinol – 2019
[3] Covas et al: The Effect of Polyphenols in Olive Oil on Heart Disease Risk Factors: A Randomized Trial in Annals of Internal Medicine – 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten