In de jaren 90 van de vorige eeuw werden de restanten van een grote aardenwerken pot gevonden nabij Castelluccio op Sicilië (Italië). Medewerkers van het Museo archeologico te Syracuse hebben jarenlang gepuzzeld om de meer dan 400 brokstukjes aan elkaar te passen. Uiteindelijk is het museum nu in het bezit van een ei-vormige pot met een hoogte van iets meer dan een meter.
De vorm van de bewaarpot plus andere archeologische vondsten op dezelfde plaats leken op Siciliaans aardewerk dat gedateerd kon worden circa 2000 vChr. Dat is daar de vroege Bronstijd.
Omdat wetenschappers altijd nieuwsgierig zijn wilden ze weten wat er ooit in die pot gezeten had. Daarom deden ze serie wetenschappelijke testen en het bleek dat ze in staat waren om aan te tonen dat er sporen van oliezuur en linolzuur op de binnenkant van de pot zaten. Die stofjes zijn de chemische 'handtekening' van olijfolie[1].
De datering van circa 2000 vChr betekent dat de geschiedenis van de productie van olijfolie in Zuid-Italië met meer dan 700 jaar verlengd wordt. De enige andere oude datering van olijfolie werden eerder in de omgeving van Cosenza en Lecce gevonden. Die stamden uit ongeveer uit de 12de en 11de eeuw voor Christus.
[1] Tanasi et al: 1H NMR, 1H-1H 2D TOCSY and GC-MS analyses for the identification of olive oil on Early Bronze Age pottery from Castelluccio (Noto, Italy) in Analytical Methods – 2018
Geen opmerkingen:
Een reactie posten