Olijfolie en Elenolide

Aan olijfolie wordt nogal wat wetenschappelijk onderzoek verricht. Wat deze onderzoeken vaak weten bloot te leggen zijn de specifieke stofjes die zorgen voor de gezondheidsvoordelen die Zuid-Europeanen en Noord-Afrikanen natuurlijk al eeuwenlang wisten. Het Mediterrane dieet zorgt voor een gezonder en daardoor langer leven.
Al eerder hebben we oleocanthal, oleuropein, hydroxytyrosol en vitamine E besproken, maar de wetenschap staat nooit stil en daardoor kunnen we het nu hebben over elenolide[1]. Chemisch gezien is het een stof, die gerelateerd is aan oleuropein of ligstroside, die reageert met water tot elenolidisch zuur. Dus, hoe minder water in de olijfolie aanwezig is, hoe hoger de waarden aan elenolide (zouden kunnen) zijn.
Het was al langer bekend dat elenolide in bladeren en olijven verstopt zat, maar recent hebben onderzoekers die elenolide ook in extra viergine olijfolie aangetroffen. Het onderzoek bekeek 2,120 extra viergine olijfolies uit verschillende landen en uit verschillende oogstjaren (2010 tot 2018). De onderzoekers ontdekten dat elenolide in zo'n 80 procent van alle oliën aanwezig was van 0 to 2821 mg/kg −1.

Elenolide heeft bloeddrukverlagende eigenschappen, een feit wat al sinds 1962 bekend is[2]. Daardoor levert het direct ook aanvullend bewijs voor de gezonde effecten van het consumeren extra virgine olijfolie van hoge kwaliteit. Het kan daardoor ook dienen als een waarde om extra virgine olie met lage gehaltes aan water te onderscheiden van de wat mindere kwalteit olijfolies.

Met speciale dank aan Aimilia Rigakou, lid van de Lab Group van het World Olive Center for Health, Athene (Griekenland).

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Rigakou et al: S‐(E)‐Elenolide: a new constituent of extra virgin olive oil in Journal of the Science of Food and Agriculture – 2019. Zie hier.
[2] Moreno-Luna et al: Olive oil polyphenols decrease blood pressure and improve endothelial function in young women with mild hypertension in American Journal of Hypertension - 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten