Carvacrol

In zuidelijk Europa worden mensen gemiddeld heel oud en blijken tijdens dat ouder worden ook nog eens een stuk gezonder te blijven. De laatste paar jaar wordt graag gewezen naar de effecten van het Mediterrane dieet, waarbij men veel groenten, fruit en noten consumeert, gekoppeld aan veel vis en weinig vlees. Plus het feit dat men daar graag gebruik maakt van olijfolie en daarvan is intussen bekend dat zich daarin veel gezonde stofjes verbergen. Ik noem oleocanthal, oleuropein, hydroxytorosol en elenolide.
Maar wat we ook niet uit het oog moeten verliezen is de positieve invloed van de zogenaamde houtige kruiden als tijm, oregano, diktamo of ijzerkruid. Ook daarin huizen namelijk interessante stofjes, waarvan de wetenschap pas sinds kort echt begrijpt dat ze positieve effecten op je gezondheid hebben.

Eén van de stofjes is carvacrol met de chemische formule C6H3(CH3)(OH)C3H7. Het lijkt een zeer ingewikkelde formule, maar het is slechts een toevallige combinatie van de meest elementaire deeltjes: koolstof (Carbon, C), waterstof (Hydrogen, H) en zuurstof (Oxygen, O).

Natuurlijk heeft de wetenschap dit stofje intussen grondig bestudeerd. In de steriele ruimtes van diverse laboratoria blijkt dat carvacrol een sterk antibacterieel effect heeft op wel 25 verschillende soorten bacteria[1]. Ook heeft men ontdekt dat het een interessante werking heeft op diverse kankercellen. Zeker in het geval van borstkanker worden her er der positieve effecten gemeld.

Bij borstkanker is zelfs al een mogelijk werkingsmechanisme bekend. Carvacrol remt namelijk de celdeling van een MCF-7 cellijn en zorgt zelfs voor celdoding (apoptose) door de signaalroute PI3/AKT te onderdrukken (Carvacrol significantly inhibited the breast cancer MCF-7 cell proliferation and induced apoptosis via suppressing PI3/AKT signaling pathway.)[2].

De volgende stap was om de effecten van carvacrol te testen op ratten. Dat waren speciaal gekweekte ratten, die snel borstkanker ontwikkelen. Het bleek dat tumoren van de ratten, die carvacrol kregen toegediend, behoorlijk afnamen (...revealed a significant decrease in the cumulative tumor volume...)[3].

Nu niet direct naar je arts bellen, want het probleem is dat deze onderzoeken zich nog slechts in een vroeg stadium bevinden en testen op mensen nog vele jaren op zich kunnen laten wachten.

Maar het is zeker een hoopvol begin. Het zou intussen wel een goed idee zijn om wat meer van deze Mediterrane kruiden in je dagelijks eetpatroon op te nemen.

[1] Anderson: Final report on the safety assessment of sodium p-chloro-m-cresol, p-chloro-m-cresol, chlorothymol, mixed cresols, m-cresol, o-cresol, p-cresol, isopropyl cresols, thymol, o-cymen-5-ol, and carvacrol in International Journal of Toxicology – 2006
[2] Mari et al: Carvacrol Promotes Cell Cycle Arrest and Apoptosis through PI3K/AKT Signaling Pathway in MCF-7 Breast Cancer Cells in Chinese Journal of Integrative Medicine – 2020
[3] Rojas-Armas et al: The Essential Oil of Cymbopogon citratus Stapt and Carvacrol: An Approach of the Antitumor Effect on 7,12-Dimethylbenz-[α]-anthracene (DMBA)-Induced Breast Cancer in Female Rats in Molecules – 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten