Olijfolie, Dementie en AI

Met behulp van een machine learning-algoritme hebben onderzoekers een tiental verbindingen in extra vierge olijfolie geïdentificeerd die mogelijk toegepast kunnen worden voor de behandeling van behandelingen van dementie[1].
Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie (AI) die gericht is op systemen die van de verwerkte data kunnen leren.

In de studie heeft het onderzoeksteam tien fytochemicaliën geïdentificeerd die op dezelfde manier lijken te werken als bekende medicatie tegen de vorming van plaque in de hersenen. Die abnormale ophoping van eiwitten in en rond de hersenen is een van de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer.

“Onze studie biedt nieuwe perspectieven op de manier waarop extra vierge olijfolie zou kunnen bijdragen aan de preventie en/of behandeling van de ziekte van Alzheimer”, aldus Vasilis Vasiliou, lid van het team.

In het onderzoek identificeerden de onderzoekers aanvankelijk 67 bioactieve chemicaliën in extra vierge olijfolie die mogelijk de oorzaken van de ziekte van Alzheimer zouden kunnen vertragen en de symptomen kunnen verzachten. Met behulp van het machine learning-algoritme simuleerden ze hoe de verbindingen de ophoping van plaque geassocieerd met de ziekte zouden kunnen verstoren.

Onderzoekers zeiden dat de studie uniek was omdat het gebruik maakt van een machine learning-tool die is afgestemd op het verwerken van netwerkstructuren.

Van de tien fytochemicaliën die in het onderzoek zijn geïdentificeerd – quercetine, genisteïne, luteoline, palmitoleaat, stearinezuur, apigenine, epicatechine, kaempferol, squaleen en daidzeïne – hebben onderzoekers vastgesteld dat quercetine de grootste kans heeft om op dezelfde manier te werken als de huidige medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer[2].

Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat quercitine de opbouw van bèta-amyloïde, het eiwit dat het meest met de ziekte wordt geassocieerd, zou kunnen remmen. Andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat quercitine de gevolgen van oxidatieve stress kan verminderen, die een belangrijke rol speelt bij de progressie van neurodegeneratieve ziekten.

De onderzoekers verklaarden dat het algoritme alleen chemische verbindingen van extra vierge olijfolie identificeerde die de ontwikkeling van eiwitten lijken te beïnvloeden, maar de effectiviteit ervan niet kon meten. Bovendien was het algoritme slechts getraind met goedgekeurde Alzheimermedicijnen in de Verenigde Staten, wat betekent dat andere potentieel effectieve fytochemicaliën in extra vierge olijfolie mogelijk niet werden geïdentificeerd.

De onderzoekers hoopten dat deze fytochemicaliën het onderwerp zouden kunnen zijn van toekomstige klinische studies.

Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.

[1] Rita et al: Alzheimer’s disease: using gene/protein network machine learning for molecule discovery in olive oil in Human Genomics – 2023. Zie hier.
[2] Kahn et al: Neuroprotective Effects of Quercetin in Alzheimer’s Disease in Biomolecules – 2020. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten