Tomates à la Monegasque ('tomaten op de manier van Monaco') is een traditioneel gerecht uit Monaco. Dit voorgerecht behoort tot de Monegaskische cuisine, die mediterrane invloeden kent en gebruikmaakt van verse, lokale ingrediënten zoals tomaten. Dit weerspiegelt het culinaire erfgoed van de hele regio, waar seizoensproducten worden gebruikt om eenvoudige, maar smaakvolle gerechten te creëren.
Tomates à la Monegasque bestaat uit gevulde tomaten, waarbij de vulling is gemaakt van de pulp van de tomaten, hardgekookte eieren, tonijn, mosterd, mayonaise, bieslook, sla en kruiden. De tomaten worden geserveerd met de 'kop' van de tomaten als deksel. Traditioneel wordt het gerecht geserveerd op een blaadje sla.
De eerste keer dat het recept van de Tomates à la Monegasque in druk verscheen was in 1890 toen de beroemde chefkok Auguste Escoffier het beschreef in zijn Le Guide Culinaire ('De Culinaire Gids'). Dát kookboek was baanbrekend en een referentiepunt voor de Franse haute cuisine.
Qua ingredienten is de Tomates à la Monegasque te vergelijken met de Salade Niçoise. Geen wonder, want Nice ligt op nog geen 20 kilometer afstand van Monaco. Maar ja, in Monaco verblijft de rijke toplaag van de bevolking en die kun je dus in dure restaurants niet een eenvoudige salade voorschotelen.
Ingrediënten:
- 4 grote tomaten
- 140 gram tonijn
- 100 gram rijst
- een paar takjes peterselie
- extra vergine olijfolie
- 1 eidooier
- 1 theelepel mosterd
Bereiding:
- Snijd de kapjes van de tomaten en verwijder het vruchtvlees.
- Leg de tomaten ondersteboven op keukenpapier.
- Breng water aan de kook in een pan. Voeg zout toe. Voeg de rijst toe en laat deze 10 minuten koken (of de tijd die op de verpakking staat aangegeven). Giet af en laat afkoelen.
- Maak de mayonaise: Doe de eidooier en mosterd in een grote kom. Meng en laat 5 minuten op kamertemperatuur komen. Klop het mengsel met een garde en voeg langzaam de olie toe. Stop als je genoeg mayonaise hebt.
- Meng de mayonaise met de rijst, tonijnvlokken en het tomatenvlees.
- Voeg de gehakte peterselie toe.
- Vul de uitgeholde tomaten met dit mengsel.
- Doe het kapje weer op de tomaten.
- Serveer de tomaten op een salade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten