Bulgaarse salade

De Bulgaarse salade (of Šopska salata) is, net als de Griekse salade en de Salade caprese, een redelijk moderne uitvinding.
Het recept voor een Bulgaarse salade verscheen voor het eerst in 1940 in een Bulgaars kookboek. In de jaren daarna werden er enkele aanpassingen aan het recept gedaan en de versie, die we nu kennen, dateert uit 1955. Deze variant werd ontwikkeld door Petar Doychev, de man die tijdens de Koude Oorlog het Bulgaarse toerisme op de kaart probeerde te zetten. Vooral hotels aan de Zwarte Zee serveerden deze salade aan hun gasten.

Deze salade is de enige overgebleven van vijf of zes recepten die speciaal voor toeristen werden bedacht. Allemaal van bovenaf geregeld. Zo werkte het tijdens het communistische regime, maar deze keer werkte het toevallig. De Bulgaarse salade werd uiteindelijk geprezen als een nationaal culinair symbool. De roem van de Bulgaarse salade heeft zich inmiddels over grote delen van Zuidoost-Europa verspreid.

De Bulgaarse salade wordt nog steeds aan toeristen geserveerd. De salade wordt meestal vergezeld door een glas regionale sterke drank, vaak Bulgaarse grozdova (druivenbrandewijn) of slivovitz (pruimenbrandewijn).

Samenstelling Bulgaarse salade
De Bulgaarse salade wordt gemaakt van verse tomaten, komkommers, rode of lente-ui, rauwe of geroosterde paprika's, peterselie en sirene, de Bulgaarse variant van Griekse feta. De salade wordt besprenkeld met extra vergine olijfolie, hoewel men in het oorspronkelijke recept de veel goedkopere zonnebloemolie gebruikte. Deze aanpassing is niet zo vreemd, want Bulgarije ligt in het overgangsgebied tussen zonnebloemolie en extra vergine olijfolie. Vaak wordt ook wat rode wijnazijn gebruikt, omdat dit de ietwat zure smaak van de tomaten accentueert.

Ingrediënten:
- Een geroosterde rode paprika
- Drie Roma-tomaten (in vieren gesneden)
- Een halve komkommer (in halve maantjes van een halve centimeter dik gesneden)
- 15 gram peterselie (fijngehakt)
- Een kleine rode ui of een bosui (fijngesneden)
- Zeezout naar smaak
- Twee eetlepels rode wijnazijn
- Extra vergine olijfolie
- 100 gram feta (verkruimeld)
- Extra: 50 gram ontpitte zwarte olijven

Bereiding:
- In theorie zou je je eigen geroosterde paprika's kunnen maken door een paprika op een gasbrander te roosteren, regelmatig om te draaien, hem ongeveer een minuut in een met aluminiumfolie afgedekte kom te laten rusten en dan de schil eraf te pellen, wat resulteert in verbrande vingertoppen, maar dat doen wij niet. Wij houden van makkelijke salades. Koop daarom jee geroosterde paprika's in een pot bij je favoriete supermarkt.
- Meng de paprika's, tomaten, komkommers, ui en peterselie in een kom.
- Breng op smaak met een beetje zeezout.
- Voeg twee eetlepels rode wijnazijn toe.
- Meng de salade goed.
- Besprenkel met een royale hoeveelheid extra vergine olijfolie.
- Strooi vlak voor het serveren de feta en eventuele olijven over de salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten