Gebakken zwarte olijven (Olive nero al forno) is een typisch gerecht dat vooral in Zuid-Italië op grote schaal wordt bereid. Ze worden geserveerd als aperitief, samen met worst en kaas. Gekruid met oregano en knoflook heeft dit gerecht een unieke geur en smaak.
Het klaarmaken van gebakken zwarte olijven is heel eenvoudig. Men neme ontpitte zwarte olijven, zoals bijvoorbeeld Kalamata's. Ze mogen niet te bitter zijn, maar er is een manier om ze iets minder bitter te maken: plet ze met de palm van je hand nadat je ze hebt gewassen. Door ze te pletten, verdwijnt de bittere smaak tijdens het koken.
Ingrediënten:
- 500 gram rijpe zwarte olijven
- Twee eetlepels gedroogde oregano
- Twee teentjes knoflook (fijngehakt)
- Zeezout (naar smaak)
- Extra vergine olijfolie (naar smaak)
Bereiding:
- Was de olijven goed om eventueel vuil te verwijderen.
- Breng een pan water aan de kook. Doe de olijven erin en kook ze ongeveer vijf minuten. Giet ze daarna af.
- Leg de olijven op een doek en droog ze goed af.
- Doe ze in een kom en breng ze op smaak met een scheutje extra vergine olijfolie. Voeg de oregano, knoflook en zeezout toe. Meng alles goed.
- Leg de olijven vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 160°C gedurende ongeveer 35 minuten. Haal de olijven vervolgens uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Besprenkel de olijven voor het serveren met een beetje extra vergine olijfolie.
Suggestie:
Je kunt eventueel wat vlokjes chilipeper aan je olijven toevoegen om ze ietwat pittiger te maken. Of voeg met een paar schijfjes sinaasappel een frisse citrusnoot toe.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten