We weten natuurlijk al een tijdje dat het Mediterrane dieet kan zorgen voor behoorlijk wat gezondheidsvoordelen, terwijl de bewoners van de landen rondom de middellandse Zee ook nog eens langer en bovendien langer gezond leven. Een deel van die gezondheidswinst, zoals dat in de taal van moderne managers wordt genoemd, is te danken aan olijfolie. In die olijfolie zitten diverse stofjes opgesloten, waarvan inmiddels wetenschappelijk is bewezen dat die positieve effecten op je lichamelijk en geestelijk welzijn hebben.
En de wetenschappers blijven olijfolie ontleden en daarom vinden ze met enige regelmaat opnieuw een voorheen onbekend stofje. Naast de voordelen van oleocanthal, oleuropein, elenolide en hydroxytyrosol kan er wederom een interessant effect van olijfolie worden genoemd.
Voor soepel en pijnloos bewegen is gezond kraakbeen tussen de gewrichten van 'levensbelang'. Dat kraakbeen wordt gesmeerd met lubricine. Lubricine is een zogenaamd chondroprotective glycoprotein. Een glycoproteïne is een eiwit, waaraan een of meer polysacchariden (zetmelen of suikers) zijn gekoppeld. Dit specifieke glycoproteïne heeft als eigenschap dat het kraakbeen smeert en dus beschermt. Verminderde aanmaak van lubricine betekent minder smeersel en het begin van slijtage van het kraakbeen. Dat wordt artrose (ofwel osteoartritis) genoemd.
Bij laboratoriumratten werd het kraakbeen opzettelijk beschadigd (sorry), waarmee artrose werd gesimuleerd en de aanmaak van lubricine werd geremd. Na toediening van olijfolie in hun voer bleek dat de niveaus aan lubricine weer terugkeerden naar normaal, terwijl bovendien de waarden van interleukine-1 afnamen, wat een aanwijzing was voor een verminderde ontstekingsreactie[1].
De wetenschappers concluderen dat het consumeren van olijfolie, in combinatie met voldoende lichamelijke activiteit, het ontstaan van slijtage van het kraakbeen in de gewrichten (artrose) kan voorkomen. Een tweede onderzoek kwam een paar jaar later tot vergelijkbare conclusies[2].
Koop je extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie hier.
[1] Musumeci et al: Extra-virgin olive oil diet and mild physical activity prevent cartilage degeneration in an osteoarthritis model: an in vivo and in vitro study on lubricin expression in Journal of Nutritional Biochemistry – 2013
[2] Szychlinska et al: Physical activity and Mediterranean diet based on olive tree phenolic compounds from two different geographical areas have protective effects on early osteoarthritis, muscle atrophy and hepatic steatosis in European Journal of Nutrition - 2019
Geen opmerkingen:
Een reactie posten