Michoteta: Een Egyptische komkommersalade?

Het moet wel waar zijn, want het staat overal op internet: Michoteta is een traditionele salade die oorspronkelijk uit Egypte komt. Deze salade wordt meestal bereid met een combinatie van komkommer, fijngesneden rode ui, citroensap, zwarte peper en feta.
Maar michoteta is eigenlijk een gemengde salade die al millennia in een groot deel van het Midden-Oosten bekend is en waarvan de plaats en tijd van herkomst vaag is.

'Een eerbiedwaardige salade', aldus Gil Marks, auteur van het standaardwerk 'Olive Trees And Honey: A Treasury of Vegetarian Recipes from Jewish Communities Around The World'. Het kookboek bevat een collectie recepturen van Joodse gemeenschappen uit de hele wereld.

Michoteta weerspiegelt een diversiteit aan kleuren, smaken en texturen. Elke Joodse gemeenschap in het Midden-Oosten ontwikkelde zijn eigen versie, met groenten en kruiden aangepast aan de lokale smaak. Omdat vroeger maar weinig groenten ongekookt werden gegeten, varieerde de receptuur van Michoteta per seizoen.

De basisversie, gemaakt met komkommers, tomaten en rode ui, is intussen zo populair in Israël dat het daar bekend staat als de Israëlische salade. Deze salade is een alomtegenwoordig onderdeel van de meeste maaltijden, zowel thuis als in restaurants.

Deze gemengde groentesalade bestaat inmiddels uit vrijwel elke combinatie van blokjes paprika, radijs, wortel, selderij en avocado. Het kenmerk van deze salade is dat alle groenten in dezelfde grootte zijn gesneden.

Ingrediënten:
- Eén komkommer (in blokjes gesneden)
- Eén halve rode ui (fijngesneden)
- 100 tot 200 gram feta
- Extra vergine olijfolie
- Het sap van een citroen
- Zwarte peper (naar smaak)
- Breng op smaak met met munt of dille

Bereiding:
- Snijd alle ingrediënten in blokjes van ongeveer dezelfde grootte. Meestal wordt een 'kubieke centimeter' gekozen.
- De feta moet, in tegenstelling tot de bekende Griekse salade, hier worden verdund met een theelepel water en met een vork tot een papje worden geprakt. Dit kan vervolgens over de salade met gemengde groenten worden verspreid.
- Overigens wordt met enige overtuiging beweerd dat je voor deze salade de plaatselijke variant van feta moet gebruiken. Je mag zelfs geen geconserveerde feta (Formaggio sott'olio) gebruiken. Uiteraard wordt de feta door strikte vegetariers gemeden.
- Meng alle ingrediënten in een kom of schaal. Besprenkel de salade rijkelijk met extra vergine olijfolie.
- Deze salade dient hooguit licht gekoeld opgediend te worden. Serveer met platbrood als bijgerecht of tussendoortje.
Er bestaan verschillende regionale (of religieuze) versies van de michoteta: de Calcutta Salade, de Griekse Salade en de Azerbeidzjaanse Salade. De laatste is ook populair in Turkije als de Bahar Salatası ('Lentesalade').

Geen opmerkingen:

Een reactie posten